Befana a jó boszorkány

2022.12.05

December van és jön a Karácsony és a boszorkány Yule ünnepe. Olaszországban a jóságos Befana boszorkány hozza az ajándékokat, a Mikulással szemben, és ugyan ezt az ünnepet január 6-án, Vízkeresztkor tartják, története mégis erősen összefügg a 3 betlehemi király történetével. Befana Jézus születésekor élt boszorkány, akitől a betlehemi királyok útbaigazítást kértek és megkérdezték tőle, hogy velük tart-e megnézni Jézus születését. Befana a sok házimunkára hivatkozva nemet mondot, amit később megbánt, amikor este egy hatalmas, fényes csillag hirdette a Megváltó születését, ezért útnak indult, hogy utolérje a királyokat és megkeresse Jézust. Házról házra járt, mindenhol a kisdedet kereste, és minden gyereknek ajándékot adott. Zoknijukat cukorkával és ajándékokkal tölti meg, ha jók voltak, fekete szénnel pedig, ha rosszak.

Az eredeti szokás szerint a Befana-ünnep idejére a lakásban drótokat feszítettek ki, s azokra akasztották a zoknikat. A gyerekek bekötött szemmel, bottal a kezükben találomra ütöttek egyet és amit eltaláltak, az övék lehetett. Mivel a boszorkány nagyon jó és kedves háziasszony, ezért úgy tartják, fel is söpri a padlót, mielőtt elmegy. A család hagyományosan egy kis pohár bort és egy tradicionális olasz étkekkel teli tányért hagy elöl az asztalon a boszorkány számára. Az olasz néphagyomány úgy tartja, hogy ha valaki meglátja a Befana boszorkányt, akkor azt fejbe vágja a seprűjével, mivel nem szeretné, ha látnák. A mesének ezen része feltehetőleg azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek időben ágyba menjenek, és a szülők nyugodtan tudják megpakolni a zoknikat és felsöpörni a padlót.

Vízkeresztnek is megvannak a maga édességei. Északon a pinza és a fugassa jellemző, mely mazsolával, fügével és szárított gyümölccsel készül. Salento környékén és délen cartellate elnevezésű süteményt készítenek ilyenkor. Az olajban sült, mézes sütemény sokféle verzióban létezik. A torroncinik soha nem hiányozhatnak a zoknikba rejtett ajándékok közül. Ligúriában nincs ünnep "anicini" nélkül (cantuccihoz hasonlít, édes borral kínálják) és genovese torta nélkül (pisztáciával). Veneto tartományában elsősorban Pinza Venessiana készül, mely egy kukoricalisztből, szárított gyümölcsből készített sütemény. Toszkánában a Befanini: édes omlós keksz a jellemző, melyek közül ánizsos, különböző színű, formájú verziók kaphatók.

A jóságos boszorkányról Perzsiában, Normandiában, Oroszországban és Észak-Afrikában is megemlékeznek.


Minden jog fenntartva 2021-2023 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el