A Rózsa, mint gyógyító

2022.03.08

"Mit rózsának hívunk, bárhogy nevezzük, éppoly illatos." - William Shakespeare


A Rózsa gyógyító hatásai:

  • összehúzó hatása van
  • szíverősítő
  • bőr- és nyálkahártya stabilizáló
  • az ember lelkét frissé, fiatallá és boldoggá tevő elixír
  • gyógyító, tápláló ereje van
  • élettani hatásai: a közérzetre és a hormonháztartásra gyakorolt jótékony hatásai vannak
  • szív, gyomor, máj és méh tónusjavítója: ezért keleten szülés után itatják a kismamákkal, hogy a belső szervek mielőbb vissza tudják nyerni eredeti helyzetüket és rugalmasságukat
  • a tearózsát olajként, oldatként, illatosítóként használhatjuk
  • íze lekvárok, italok, főzetek kiváló ízesítője
  • antibakteriális
  • gyulladásgátló
  • afrodiziákum
  • vérzéscsillapító
  • illóolajként aromaterápiában: légúti és tüdőbetegségekre, depresszióra, félelem elűzésére, szív és emésztőrendszeri bajok ellen hasznos
  • csillapítja a szorongást, a rossz közérzetet, megnyugtatja szívet és az idegeket, kiegyensúlyozottá tesz, javítja a kondíciónkat, összhangot teremt a szívünk és az elménk között
  • lekvárja megnyugtatja a dühös embereket, táplálja a szöveteket, pozitívan hat a sejtregenerációra
  • a rózsavizet használhatjuk ételek fűszerezésénél
  • kozmetikumokban bőrnyugtató, gyulladásgátló, fertőtlenítő, antibakteriális hatása van
  • a rózsaesszenciát, ami jóval koncentráltabb a rózsavíznél, menstruációs problémákra, szédülésre, borogatásra, fej- és torokfájásra, stresszoldásra, depresszióra, idegek megerősítésére alkalmazhatjuk, öregedésgátló, erősíti a sejtfalakat
  • a rózsaolaj fürdővízhez keverve remek vérkeringés-serkentő
  • a virágából készült tea görcsoldó, enyhíti a fejfájást, idegességet, köszvény és reuma ellen hasznos, a mirigyrendszert kiegyensúlyozza, klimaxra, nőgyógyászati problémákra iható
  • a fáradt bőr és szemek frissítője
  • a sebgyógyulást gyorsítja
  • főzete a cellulit (és nem cellulitisz) ellen hasznos
  • a rózsaméz összehúzóként fogíny sorvadásra, ínygyulladásra, afták, szájsérülések, ajakherpesz ecsetelésére használható
  • a leforrázott rózsalevél nyugtató, tonizáló, antiszeptikus, borogatásként is alkalmazható, kiválóan hat a száraz, vízhiányos, érzékeny, öregedő, zsíros, pattanásos bőrre

Hogyan használjuk fel a rózsát?

  • a szárított szirmokat illatósítóba vagy teakeverékekbe
  • a rózsamézet afta és ajakherpesz ecsetelésére
  • a rózsalekvárt kenyérre kenve vagy desszertekben
  • a rózsaecetet leveles salátákhoz vagy testápolásra

Ma Bulgáriában, Franciaországban, Marokkóban, Moldáviában, Törökországban és Ukrajnában is termesztenek olajrózsákat. A szirmokat hajnalban kezdik szüretelni, mert délelőtt már csökken az olajtartalmuk. A szirmokból lepárlással nyerik a rózsa illóolajat. Egy liter tiszta rózsaolaj előállításához körülbelül 5000 kg szirom szükséges, ezért a rózsa illóolaj igen drága.

A rózsafajok közül a Centifolia, a Gallica és a Damaszkuszi tartalmazza a legtöbb illóolajat. A Damaszkuszi rózsa hatóanyagait tekintve kiemelkedik a többi közül.

Napos időben gyengéden vágjuk le a frissen kinyílt virágokat és szárítsuk meg a virágszirmokat teakészítéshez, vagy készíthetünk belőle rózsalekvárt, mézes kivonatot, rózsazselét vagy rózsaecetet.

Rózsa tea készítése: 3-4 evőkanálnyi rózsaszirmot forrázz le egy liter vízzel, hagyd állni 10 percig, majd szűrd le. Iszogasd kevés illatos mézzel egész nap.

Rózsavíz készítése: két csésze nagyon illatos, friss rózsaszirmot forrázzunk le egy liter vízzel és hagyjuk állni két napig, utána zárjuk üvegbe.

Rózsaecet készítése: Különböző színű rózsákból készíthetünk rózsaecetet, többféle átlátszó üvegben.

5-6 szép tömött rózsáról szedjük le az illatos szirmokat. Töltsük széles nyakú üvegbe és öntsük fel 1 liter almaecettel vagy vörösborecettel, majd jól zárjuk le. Hagyjuk állni 1 hetet árnyékban, majd szűrjük át. Néhány friss rózsaszirommal töltsük szép színes, formás üvegekbe és zárjuk le. Hűvös helyen tárolva 6 hónapon belül használjuk fel.

Rózsaméz készítése: Fontos, hogy növényvédő szermentes, vörös rózsaszirmokat válasszunk alapanyagként. Kb. 20 tömött rózsavirág szirmait kissé tépkedjük szét, töltsünk meg vele egy 4 dl-es befőttes üveget és nyomkodjuk le. Öntsünk rá termelői virág vagy akácmézet és keverjük össze. Zárjuk le az üveget, két nap múlva, ha szükséges, akkor töltsünk utána még mézet.

Napos helyen körülbelül egy hónapig érleljük. Ez alatt az idő alatt a méz nyúlóssá válik és pompásan illatozik. Szitán átszűrjük (a visszamaradt résszel teát édesíthetünk), kis üvegcsékbe töltjük, és hűvös helyen tároljuk.

Minél vörösebb a rózsaszirom annál ízletesebb lesz a belőle készült méz.

Forrás: https://egeszsegter.hu/cikk/1057/a-gyogyito-rozsa#gsc.tab=0


A rózsa szimbolikáját és az egyes színek jelentését, egy korábbi bejegyzésben már leírtam, itt találod: https://www.ronaigabriella.hu/l/megtisztulas-az-esovel/

A tavalyi évben rengeteg különféle típusú és színű rózsát ültettünk, köztük futó rózsát is, hogy felfuttassuk a teraszra. Gyönyörűek voltak! Amint idén kihajtottak, megmutatom őket.