A megfelelő földeléshez megfelelően kell táplálkozni

Ma egy olyan üzenetet hoztam, amihez Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek című könyvét csaptam fel.
Az idézet a következő:
"A papa intett Kyának, üljön le a mólóra néző kis asztalhoz. A kislány nem tudta elolvasni az étlapot, de az apja a nagyját elmondta neki, ő pedig rántott csirkét rendelt, krumplipürével, barnamártással, fehérbabbal, és mellé olyan könnyű pogácsát, mint a frissen szedett gyapot. Az apja rántott garnélát, sajtos kukoricamálét, sült okrát és sült zöldparadicsomot evett. A pincérnő egy edényben jégkockán hűtött, formázott vajat, egy kosárban pedig kukoricakenyeret és pogácsát hozott az asztalukhoz, meg annyi jeges teát, amennyi csak beléjük fért. A desszert szedres morzsasütemény volt fagylalttal. Kya úgy jóllakott, hogy azt hitte, rosszul lesz, de arra gondolt, ezért megéri."
Az idézethez kapcsolódó üzenet pedig a következő:
"Önmagunk táplálása a kulcs testünk gondozásához. Ahhoz, hogy megfelelően legyünk földelve, elengedhetetlen, hogy megfelelően táplálkozzunk, tápláló ételeket fogyasszunk. Testi identitásunk a gyökérchakrán keresztül alakul ki, és ahhoz, hogy a gyökérchakránk boldog legyen, szerezzünk örömet testünknek. Pihenjünk, amikor pihennünk kell, táplálkozzunk megfelelően, végezzünk gyakorlatokat. A masszázsok, a forró fürdő, a finom ételek és az élvezetes testmozgás mind-mind önmagunk kényeztetésének olyan módja, amely segít beforrasztani az elménk és testünk közti hasadékot. A földelés nem unalmas, hanem dinamikus és vibráló. A feszültség tesz letargikussá, a feszültség pedig annak a következménye, hogy elidegenedés áll fenn a minket alkotó egyes részek között. Amint a részeket egyszerűsítjük és integráljuk, fokozott vitalitásérzetet tapasztalunk. A gyökérchakrát úgy tudjuk kiteljesíteni, hogy megértjük és meggyógyítjuk testünket. Testünk személyes formánk kifejlődése. Tanuljuk meg a nyelvet, amelyet testünk beszél és fedezzük fel önmagunk mélységeit. Békét kell kötnünk testünkkel, hogy békében élhessünk a testünkben..."
Sok féle rendszert követhetünk, ha megfelelően szeretnénk táplálkozni. A hagyományos kínai gyógyászat szerint az egészséges étkezés az 5 elem egyensúlyán alapszik. Az 5 alapelem: a Föld, a Fa, a Tűz, a Fém és a Víz. Mindegyikhez hozzá köthető egy adott ízlés, valamint szerv, illetve bizonyos élelmiszerek is. Az a jó, ha a napi étrendünkben mind az 5 elem tápanyagai szerepelnek. Az alapszabály: egyél minden nap zöldséget, fehérjét (hüvelyesek, hal, hús), és gabonát (köles, rizs). Mindezeket ízesítsd zöldfűszerekkel és gyógynövényekkel, valamint növényi olajokkal. Hatására a test egyensúlyi állapotba kerül. Így kezd el: Fogyassz szezonális gyümölcsöket és zöldségeket. A reggeli különösen fontos, ahogy az is, hogy valamilyen meleg ételnek kell lennie. A zsírszegény tejben főtt gabonapehely némi friss idény gyümölccsel rengeteg energiával látja el a szervezetet, ezzel szemben a joghurt és a kenyér energiát von el a testtől. Délben a fehérje (sovány hús), este pedig a zöldséges ételek járulnak hozzá a belső nyugalomhoz és a jó alváshoz.
Mintanap:
- Reggel: sokmagvas müzli (Fa, Tűz, Föld, Fém), tejjel (Föld), gyümölccsel (Fa), 1 pohár vízzel (Víz).
- Délben: Hús (Föld), rizs (Fém), paradicsomszósz (Fa), repceolajjal (Föld), leöntött salátával (Tűz), 1 pohár vízzel (Víz).
- Este: Borssal (Fém), és bazsalikommal (Tűz), fűszerezett hal (Víz), párolt zöldséggel (Föld), joghurttal (Fa).
Az 5 elemhez tartozó élelmiszerek:
- Föld: sok fehérje, szénhidrát, rizs, tojás, kenyér, hús, tej, burgonya, méz, étolaj
- Víz: víz, asztali és tengeri só, halfélék, tenger gyümölcsei
- Fa: minden savanyú gyümölcs (alma, bogyók, citrom), ecet, savanyú káposzta, szójaszósz, mángold, friss gyümölcslevek, savanyított tejtermékek (kefír, joghurt)
- Fém: csípős élelmiszerek: chillipaprika, gyömbér
- Tűz: az összes keserű ízű élelmiszer: radicchio, rukkola, kakaó, articsóka, bazsalikom
Én ugyan hadi lábon állok a főzéssel, de próbálkozom, mert szerintem érdemes megtanulni, mert nem csak olcsóbban jövünk ki, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben fontos szempont, hanem a főzés egy hálás öngondoskodás lehet, ami emelheti akár a rezgésünket is.